Zbog umanjenja penzija više od 40000 zahteva za obeštećenje

Zbog umanjenja penzija 2014. godine kada je donet zakon zbog fiskalne konsolidacije više od 40.000 penzionera u Srbiji podnelo je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zahteve za povraćaj penzija.

Svi penzioneri kojima su od novembra 2014. godine umanjena mesečna primanja treba da traže da im se vrati novac koji im je uskraćen “kršenjem zakona”.

Iako je bilo nekih pokušaja da se “kupi mir u kući” o čemu smo pisali OVDE mnogi su ipak odlučili da svoje pravo na penzije brane na sudu.

– Naši advokati će besplatno zastupati penzionere koji se budu opredelili da u redovnom sudskom postupku traže obeštećenje. Ako dobiju pozitivna rešenja, neće biti potrebe da idemo u Strazbur – istakao je Radović – predsednik Udruženja sindikata penzionera – i dodao da ne veruje u pozitivan ishod žalbi penzionera.

Dodao je da Udruženje sindikata penzionera Srbije zahteva i usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2014. godine, kada je donet zakon kojim su umanjene penzije zbog fiskalne konsolidacije.

– Oko 740.000 ljudi je neposredno oštećeno zbog umanjenja penzija, ali svi ostali penzioneri su oštećeni, jer u poslednje tri godine nije bilo usklađivanja penzija dva puta godišnje, što je velika diskriminacija prema tim ljudima – rekao je Radović.

Planirajući stalno neke promene što se tiče penzija, naravno sa pooštravanjem uslova za odlazak i slično što možete videti klikom OVDE , naša država je skoro jasno stavila do znanja da penzionerima je bolje da se nekako snađu (da idu, ali gde? – da zarade dodatno, ali kako?)

Nadamo se da će neko u Vladi Srbije ipak imati sluha i vratiti osmeh penzionerima Srbije na lice.

Što više nasmejanih penzionera – Polosi team

 

 

izvor: Beta

autor: Polosi team