Zadruge – da li je to šansa za spas sela?

Zadruge – sistem koji je funkcionisao jako dugo. Uništili su ga. Razmontirali. Pokupovali zemlju. I gle sada, neko ima ideju – hajde da spasimo selo tako što ćemo formirati zadruge!?

U planu je formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu.

U 2018. godini bespovratna sredstva dobilo je 72 zadruge, od kojih su dve složene. Naravno pokrivenost je na celoj teritoriji Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije. Novoformiranim zadrugama je i ove godine namenjeno do 7,5 miliona. Starim zadrugama je namenjeno do 15 miliona dinara. Raduje činjenica da je, bez obzira na podsticajna sredstva države koje su neke od zadruga dobile, od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“ osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji.

SANU i Ministarstvo za regionalni razvoj

Ministar Krkobabić je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga. Novine u ovogodišnjem programu su u smislu podsticanja specijalizovanih zadruga (kao iskorak u odnosu na mešovite) i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade. Domaćinima Srbije ministar je poručio: – Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti.

Akademik Dragan Škorić izrazio je zadovoljstvo što Akademijski odbor SANU ponovo radi sa Kabinetom ministra zaduženog za regionalni razvoj na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva: – Želja nam je da ove godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela.

Očekuje se nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji. Cilj je i stvaranje pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije. U planu je formiranje „Nacionalnog tima za spas sela“ koji će imati zadatak da sagleda i utiče na sve preduslove kvalitetnog života na selu. Osim zadruga, kao okosnice privrednih delatnosti svakom selu su neophodni i zdravstvena zaštita, obrazovanje, sportski i kulturno-umetnički sadržaji. Na tome se mora aktivno raditi. Mladim ljudima je to neophodno da bi poželeli da na selu i ostanu, a neki od onih koji su otišli i da se vrate.

Nešto više o osiguranje u poljoprivredi možete pročitati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Telegraf