Zabrana zapošljavanja u državnim službama produžena

Zabrana zapošljavanja – nepopularna uredba ili praktično rešenje? Iako je najavljeno da će se posle pet godina ukinuti zakon o maksimalnom određivanju broja zaposlenih, u državoj službi će se u 2020. i dalje zapošljavati po starom. Naravno to bi trebalo da odobri Vladina komisija za davanje saglasnosti, piše Nova ekonomija.

Prema računici Fiskalnog saveta, razlog je to što planirano previsoko povećanje plata (u proseku 9,6 odsto) ne ostavlja prostor za novo zapošljavanje u državnom sektoru. Odnosno, sav novac za plate potrošiće se za veće zarade trenutno zaposlenih. 

Naime, prema nedavno usvojenim izmenama zakona o budžetskom sistemu, korisnici javnih sredstava ne mogu zasnivati radni odnos sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta do 31. decembra 2020. godine.

Izuzetno, radni odnos sa novim licima može se zasnovati uz saglasnost tela Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

U ministarstvu finansija su za Novosti rekli da trenutno razmatraju nekoliko modela kako bi rešili ovo pitanje. 

Zabrana zapošljavanja – šta kaže fiskalni savet

Podsećamo, Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu Srbije da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao. Deo odlazećih radnika se nadomešćivao posrednim angažovanjem na određeno.

Zabrana zapošljavanja

Danas veliki broj budžetskih korisnika funkcioniše s manjkom kadra u odnosu na zakonom dozvoljene limite. Državnim organima postaje sve teže da obavljaju svoje redovne nadležnost, navodi Fiskalni savet.

autor: Blic

priredio: Polosi team