VIG (Wiener Stadtische Osiguranje) ponovo visoko rangiran na Bečkoj berzi

Dana 17. avgusta 2017. međunarodna rejting agencija za ocenu kreditne sposobnosti Standard & Poor’s (S&P) ponovo je potvrdila ocenu Vienna Insurance Grupe sa
A+ sa stabilnim izgledima, potvrđujući time opravdanost visokih očekivanja u pogledu dobiti i čvrste kapitalizacije.

Agencija Standard & Poor’s procenjujući profil poslovnog rizika, VIG-u daje ocenu „snažan“ na temelju vodeće pozicije u Austriji i Srednjoj i Istočnoj Europi (CEE). Istaknuta je zemljopisna i poslovna raznolikost te dobro uspostavljena strategija više kanala distribucije. VIG-ov ekskluzivni sporazum o bankoosiguranju s Erste Grupom i strategija više brendova takođe se smatra konkurentnom prednošću. VIG ima velike koristi od razvoja privrede u Austriji i Srednjoj i Istočnoj Evropi, iako se potencijal rasta prvenstveno vidi na tržištima CEE regije.

Profil financijskog rizika procenjen je kao „vrlo snažan“.
Velika kapitalizacija Grupe dosegla je ocenu “AAA” 2016. godine, temeljeno na S&P-ovom internom kapitalnom modelu rizika. S&P smatra VIG-ovu konzervativnu strategiju ulaganja i reosiguranja zaslužnom za relativnu otpornost grupacije na potencijalne fluktuacije u kapitalu i zaradi.

Pozitivno je ocenjena i VIG-ova financijska fleksibilnost, a likvidnost Grupe opisuje se kao „izuzetna“.
Sve navedeno, u kombinaciji s “adekvatnim” upravljanjem rizicima i “snažnim” vođstvom Grupe, dovelo je do potvrde VIG-ove ocene, koja je ponovno dobila stabilne izglede.

Izvor : portal Svijet Osiguranja
autor: Polosi team