Uslov za penziju – godine i staž

Uslov za penziju – pitanje koje muči mnoge ljude.

Naročito one koji pređu 50 godina života. Bliži se i taj trenutak a opet niko nije siguran kada će tačno doći. A i kada se to sazna ostaje pitanje kolika će penzija biti.

Na prvo pitanje odgovor možete naći u tabelama dole a na drugo – pa na žalost, do momenta kada dobijete rešenje od PIO fonda nećete moći biti sigurni šta vas čeka.

Čak i kada dobijete rešenje opet morate čekati neko vreme za konačno rešenje na osnovu kojeg konačno možete znati sa koliko para mesečno raspolažete do kraja života.

I dalje postoji mogućnost prevremenog odlaska u penziju ali u 2024. godini i on će biti veoma nepovoljan, tako da se postavlja pitanje ko će ga iskoristiti. Uslov za penziju prevremenu  možete videti u sledećoj tabeli:

Uslov za penziju starosnu je što se tiče muškaraca u ovom trenutku fiksiran dok se u budućnosti i tu očekuje promene – naravno na gore – starosna granica će se i dalje pomerati. Žene će punu avnopravnost dostići 2032. godine

Uslov za penziju se konstantno menjao kako je PIO fond propadao. Razlozi za to su se samo pogoršavali vremenom, od hiper inflacije, ratova, sancija, propadanja ekonomije, nestručnog upravljanja fondom, povećanjem broja penzionera a smanjenjem broja radnika, emigracijom…

U mnogim državama problem malih penzija je rešen putem privatnih penzionih fondova i štednim osiguranjima.

Nešto više o tome možete pročitati OVDE dok nešto više o reformi penzionog sistema možeta pročitati OVDE

Sve dodatne detalje možete videti klikom OVDE

 

Autor: Polosi team