Uskoro je kraj prvih IPARD konkursa – šta dalje?

Uskoro je kraj prvih IPARD konkursa – šta dalje? Ovo je pitanje koje muči sve učesnike ovih kampanja.

Poljoprivrednici se nadaju da će to biti što pre, firme koje se bave izradom biznis planova se nadaju da će biti uspešno, dobavljači traktora i mehanizacije se nadaju da će biti što više predmeta, Uprava za agrarna plaćanja se nada da će biti što manje zahteva a svi zajedno se nadaju da, iz razloga što deo sredstava mora da se potroši ove godine, neće biti stroga kontrola i inspekcija.

Uskoro kraj prvih IPARD konkursa

Datum završetka prva dva IPARD konkursa je 26.02.2018. A o tome kada i kako je raspisan prvi konkurs smo pisali OVDE

Naravno u toku samog konkursa je nažalost bilo izmena koje su prouzrokovale određene teškoće svim učesnicima i čemu smo pisali OVDE

U planu su verovatno još tri konkursa – u martu za preradu, u junu mehanizacija i traktori i pred kraj godine izgradnja.

A ovaj konkurs, pa kada se zvanično završi onda sledi još kratak rok od 8 dana za dopune i onda se ide na pregled predmeta, ocenjivanje i rangiranje i donošenje rešenja. Postoji šansa da se tamo krajem maja početkom juna objave i prvi rezultati ali u ovom trenutku to nije sigurno.

Nakon objave rezultata se ulazi u proces nabavke. Pitanje je šta ako se kupi mehanizacija/traktor uz pozitivno rešenje od komisije, da li to znači i sigurnu isplatu podsticaja?

Ne. Jer izlaze inspekcije koje utvrđuju činjenično stanje i da li se ono slaže sa pisanim u biznis planu i na osnovu njega potvrđuju odluku. Ili na žalost nekih demantuju i sredstva se ne odobravaju.

Nakon nabavke i zatvaranja finansijske konstrukcije sledi podnošenje zahteva za povrat sredstava. Taj zahtev se može obrađivati i do 6 meseci. Čim se dobije potvrda da je zahtev odobren sredstva bi trebalo da legnu u roku od 2-3 dana.

Da li će to sve biti tako, videćemo.

Do tada, ostaje nada da će svi učesnici u kampanji svoj deo posla uraditi na najbolji mogući način da ne bi opet seljak/poljoprivrednik bio onaj koji najviše iznese na svojim leđima

autor: Polosi team