Telenor banka dobija novog vlasnika

PPF grupa danas je završila proces kupovine 100 odsto vlasništva u Telenor banci od Telenor grupe. Naravno, prethodno je dobila neophodnu regulatornu saglasnost Narodne banke Srbije.

Transakcija predstavlja prirodni korak PPF grupe na tržištu Srbije, posle prošlogodišnjeg preuzimanja Telenorovih telekomunikacionih kompanija u centralnoistočnoj Evropi, tačnije u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Telenor banka bila je deo Telenor grupe od 2013. godine, nakon preuzimanja KBC banke u Srbiji. U septembru 2014. godine, banka je promenila ime u Telenor banka. Specijalizovana je za pružanje inovativnih onlajn finansijskih usluga. Telenor banka predstavlja prvu potpunu mobilnu i onlajn banku u Srbiji.

Telenor banka svoje usluge pruža primarno klijentima Telenora. Trenutno broji više od 400.000 klijenata i na kraju 2018. godine, banka je upravljala aktivom vrednom 135 miliona eura.

Finansijskom grupacijom PFF upravlja milijarder Petr Kelnera. Specijalizovana je za bankarske i finansijske usluge, ali i za telekomunikacije, nekretnine i birokratiju. Posluju na mnogim evropskim tržištima, kao i na tržištu Rusije, SAD i Azije. Imovina ove kompanije procenjena je na 35 milijardi evra.

Petr Kelner je najbogatiji Čeh, 88. na mestu “Forbsove” liste svetskih mlijardera i vlasnik PPF investicionog fonda “teškog” 35 milijardi evra.

Milijarder i otac četvoro dece vlasnik je 98,94 odsto PPF Group N.V, holding kompanije PPF grupe. Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijarde dolara. Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Nešto više o vestima iz bankarskog sektora možete pročitati OVDE

autor: Polosi team

izvor: Telegraf