Sporazum Kine i Evrope

Brisel i Peking su danas potpisali bilateralni sporazum o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u EU od uzurpacije i imitacije.

Sporazum je potpisan pred početak onlajn samita EU-Kina na kojem će dve strane pokušati da ostvare napredak ka postizanju sporazuma o investicijama, mada su u njihovim odnosima porasle tenzije zbog Hongkonga i kineskog postupanja prema muslimanskoj manjini Ujgura.

Sporazum o zaštiti oznaka geografskog porekla, o kojem su pregovori zaključeni još u novembru 2019, trebalo bi da donese trgovinske koristi obema stranama, a potrošačima ponudu kvalitetnih proizvoda, saopštila je Evropska komisija.

Zaštićeno geografsko poreklo – sporazum

“Sporazum odražava posvećenost EU i Kine ispunjavanju obećanja s ranijih samita EU-Kina i da se pridržavaju međunarodnih pravila kao osnove trgovinskih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojćehovski, izjavio je da sporazum doprinosi jačanju trgovinskih odnosa EU i Kine i da ima koristi za poljoprivredni sektor i potrošače na obe strane.

“Sporazum pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji s globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. Evropski proizvodi sa oznakama geografskog porekla su poznati po svom kvalitetu i različitosti, važno je zaštititi ih na nivou EU i na globalnom nivou da bi se osigurala njihova autentičnost i sačuvala reputacija”, rekao je Vojćehovski.

Kina kao tržište hrane

Kinesko tržište ima sve veći potencijal za evropske proizvođače hrane i pića. Kina je 2019. bila treća izvozna destinacija za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU, čija je vrednost dostigla 14,5 milijardi evra. Ono je i druga destinacija za izvoz evropskih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom. Vrednost tih proizvoda, među kojima su vina, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i alkoholna pića, čine devet odsto vrednosti izvoza.

Na listi proizvoda EU sa oznakom geografskog porekla koji će biti zaštićeni u Kini su špansko vino Kava, francuski šampanjac i konjak, irski viski, portugalski porto, poljska votka, minhensko pivo, grčka feta i italijanski sirevi gorgonzola i parmiđano ređano. Među kineskim proizvodima sa geografskom oznakom su jelo od pasulja Pixian Dou Ban, pirinač Panjin, Anji beli čaj…

S druge strane, zahvaljujući tom sporazumu evropski potrošači će moći da otkriju prave kineske specijalitete.

Sporazum posle potpisivanja i odobrenja Evropskog parlamenta treba zvanično da usvoji Evropski savet (samit EU), a na snagu bi trebalo da stupi početkom 2021. godine.

Tržište zaštićenih proizvoda

U roku od četiri godine od stupanja na snagu, lista proizvoda biće proširena sa po još 175 oznaka geografskog porekla sa obe strane.

U EU ima više od 3.300 zaštićenih oznaka geografskog porekla, a još oko 1.250 oznaka van EU je zaštićeno u EU, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, kakav je s Kinom, navodi se u saopštenju EK.

Vrednost tržišta proizvoda EU zaštićenih oznakama geografskog porekla je 74,8 milijardi evra, a vrednost izvoza tih proizvoda je 16,9 milijardi evra, odnosno 15,4 odsto ukupnog izvoza hrane i pića iz EU.

Saradnja EU i Kine na oznakama geografskog porekla počela je još 2006. i rezultat je registracija i zaštitu po svega 10 geografskih oznaka sa obe strane 2012. godine.

Trgovinski odnosi biće u fokusu današnjeg samita EU-Kina.

Očekuje se da evropski lideri pokrenu i pitanja Hongkonga, gde je Peking uveo Zakon o nacionalnoj bezbednosti, i da ukažu na prava ujgurske manjine.

Klimatske promene i pandemija koronavirusa takođe će biti na dnevnom redu.

U video-konferenciji s predsednikom Kine Sijem Đinpingom učestvovaće predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Angela Merkel, kancelarka Nemačke koja predsedava EU u drugoj polovini ove godine.

autor: Novi Magazin – TKĐ

izvor: Beta

uredio: Tim Benefit