Prevare u osiguranju – deo 1.

Prevare u osiguranju su jedan od najčešćih negativnih stavova kod velikog dela građana Srbije u odnosu na osiguranje. Ipak sa razlogom. Posledica stanja društva i vremena u kojem živimo i nasleđe divljih i nekontrolisanih godina iza nas. Dobar deo finansijskog tržišta nije bio uređen. Ili još gore, jeste bio urađen ali od strane države/interesnih grupa koje su koristile sve opcije nekontrolisanih finansijskih tokova i zloupotrebljavali moć koje su im pozicije donosile. Naravno to su usmerili na sticanje lične dobiti. To se posebno odrazilo na sferu finansija, sa ozbiljnim akcentom na bankarski sektor, ali na žalost ni sektor osiguranja nije bio pošteđen.

Ovim člankom započinjemo feljton, kroz koji ćemo u narednim nedeljama proći detaljno kroz ono što se dešavalo ali i ono što je trenutno aktuelno.

Naravno, želeli bi da naglasimo, pre bilo kakvog razvoja teme, da je trenutna situacija mnogo kontrolisanija, uređenija i najbitnije stabilisana. Moglo bi se reći da poslednjih par godina tržište osiguranja i u Srbiji približilo kvalitetu osiguranja u EU.

Prevare u osiguranju – MLM prodaja osiguranja

U Srbiji, koja je zemlja sa niskim ekonomskim standardom ali i lošim stepenom obrazovanja, prodaja bilo kakve priče o brzoj zaradi je uvek dobro funkcionisala.

Na taj način je buđena nada da će biti bolje, da će rešiti svoje finansijske probleme sa naglaskom na “BRZO I LAKO”. U bankarskom sektoru su nuđene velike kamate, brzi krediti, u poljoprivredi su se konstantno pojavljivale različite šeme brzih zarada (farme puževa, lešnici sa tartufima…)… Tako ni tržište osiguranja nije ostalo imuno na brzu zaradu i “baš, baš sjajnu” ponudu.

Dobar deo vas, čitalaca ovog bloga, je imalo susret sa ponudom osiguranja.

Prevare u osiguranju – plaćeni seminari za MLM prodaju

Često je to obuhvatalo “učlanjenje”. Laički rečeno : “Hajde osiguraj, ideš onda posle samnom na seminar, to ti je samo 70-100 maraka (posle EUR) pa ćeš moći i ti da prodaješ osiguranje. Vidi kako je to lak posao. Ja ću ti biti mentor, naučiti te svemu, tvoje je samo da me spojiš sa svojim prijateljima, rodbinom, da im ispričamo ovo, svi će da uzmu polisu osiguranja i ti ćeš dobro da zarađuješ. “

Naravno, dok vam govori ovo, taj iskusni prodavac vam pokazuje šemu pozicija i napredovanja, kako lako stižete do 4. i 5. pozicije na lestvici uspeha, kako se brzo stiže i do direktorske pozicije, i kako lako zarađujete hiljade EUR bez da radite mnogo. Dovoljno je da vaši prijatelji i rodbina uzmu osiguranje, neko isto pristane da ga prodaje i vi imate vaši mrežu koja za vas prodaje osiguranje a ste direktor.

Da li je realno biti finansijski savetnik tako lako?

Na žalost, ovakva ponuda je mnogima zvučala ok. I onda su oni počeli da dosađuju svojoj rodbini, prijateljima. Da nutkaju osiguranje, nekima (kao sposobnijim) i biznis. I šta se desilo?

Pa neki su uspeli stvarno u tom naumu (naravno ekstra mali procenat svih koji su pokušali). Ostali su napravili neko osiguranje, dobili siću provizije i odustali kada više nisu imali koga da zovu. Na žalost dobar deo je pokušao da im to bude usputna karijera, uložilo je pare, zvalo i zvalo, prodavali zajedno sa mentorom ali su na kraju opet odustali. Tu je naravno najbolje prošao mentor (u stvari mentorov mentor), jer je sistem napravljen da radi za one na vrhu na uštrb onih ispod. Ali na način koji nije fer.

I zašto je to prevara?

I dolazimo do toga zašto je to i prevara u osiguranju. Pa ovako: osiguranje vam je prodao neko ko nije obučen za prodaju osiguranja (nema licencu Narodne Banke Srbije), ko ne zna skoro ništa o samoj tematici osiguranja i ko nema nikakvu odgovornost (jer on najverovatnije nije ni potpisao ugovor – eventualno njegov mentor ili neko treći).

I gde ste tu vi – pa dobili ste dezinformacije, potpisali ste ugovor jer ste hteli pomoći bratu, sestri, prijatelju, misleći da dobijate nešto što to u stvari nije. Nakon toga, to plaćate godinama i iznenađujete se ako nešto nije kako su vam rekli na prodajnom razgovoru ili ako nešto čujete što nikada nije ni rečeno. E to, taj način prodaje, gde vam ozbiljan finansijski proizvod prodaje neko nestručan, bez zakonskog prava da to radi, pričajući vam ko zna kakve gluposti – to se zove prevara…Na žalost, ništa ne možete dokazati jer je usmeno rečeno, a ugovor koji ste potpisali decidno odbacuje bilo kakve usmene dogovore, i naglašava samo važnost onog što je potpisano.

U nastavku ove priče obradićemo temu prevare u osiguranju na još mnogo načina. Cilj nam je da imate informaciju kako se to dešava da biste imali mogućnost da prepoznate profesionalnog savetnika u osiguranju u odnosu na nekog amatera/prevaranta…

A vi, ako imate neku polisu za koju vas interesuje koliko je dobro urađena, ako vas interesuje kako u danađnje vreme napraviti ugovor, uslovi i sa kojom osiguravajućom kućom je to najbolje uraditi – pišite nam na info@polisaosiguranja.rs ili nas pozovite na 063/10-20-160

Nešto više o osnovnim tipovima osiguranja možete pročitati klikom OVDE

autor: www.polisaosiguranja.rs