Prevara sa privrednim registrom i Hrvatima

Dvojica hrvatskih državljana, za koje se sumnja da su prevarili veliki broj preduzetnika u Srbiji i tako prisvojili više od 50.000 evra uhapšeni su juče akcijom pripadnika MUP Srbije. Uhapšeni su H. P. (1987) i J. K. (1991) zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevare, dovodeći na taj način u zabludu privredna društva i preduzetnike širom Srbije.

Kako je saopštio MUP, oni su osumnjičeni da su preko privrednog društva registrovanog u Srbiji “Digitalna platforma“ i internet sajta www.privredni-registar.rs dovodili u zabludu ovlašćena lica u privrednim subjektima na teritoriji Srbije.

Oni su im slali koverte sa uplatnicama putem pošte, u kojima se tražilo da uplate novac radi upisa u ovaj privredni registar, uz napomenu da ako to ne učine do određenog datuma, moraće da uplate veći iznos (15.000 dinara).

Protiv trećeg člana ove grupe, tridesetdvogodišnjeg hrvatskog državljanina koji je osumnjičen za isto krivično delo, a za kojim policija intenzivno traga, biće podneta krivična prijava, istaknuto je u saopštenju.

U pismima i uplatnicama koje su stizale na adrese mnogih firmi po Srbiji, tražila se uplata od 4.500 dinara odnosno 15.000 dinara, u slučaju da se novac ne uplati u roku od 12 dana.

Kako je “Blic” pisao, prema zvaničnim podacima APR, Kristijan Grubišić je jedini osnivač firme “Digitalna platforma” koja upravlja internet stranicom www.privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredni registar.

U Agenciji za privredne registre kažu za “Blic” da je u pitanju firma koja je i prošle godine na isti način mnoge privrednike dovodila u zabludu, uzimajući im novac, kao i da sada to isto rade, ali pod drugim nazivom.

Firmu “Digitalna platforma” Grubišić je registrovao u februaru ove godine na Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. Za delatnost firme je naveo istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja.

autor: Blic

uredio: www.polisaosiguranja.rs