Povećanje penzija od 5% u stvari nije povećanje

Povećanje penzija od pet odsto, u stvari nije povećanje, već samo usklađivanje penzija.

U suštini ova izjava se poslednjih dana mogla čuti i u razgovorima penzionera u parku i od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti ekonomije i finansijskog zakonodavstva. To povećanje penzija je u suštini samo ono što penzionerima pripada.

Da bi uopšte došli do mogućnosti povećanja moramo imati nešto što se zove usklađivanje sa vrednošću – a ne iznosom od pre tri godine. Ne treba zaboraviti da ovo povećanje u velikom broju slučajeva čak neće ni izjednačiti iznose gde je naravno zanemarena činjenica da član 80. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, po kojem bi čekovi morali da se usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena 1. aprila i 1. oktobra svake godine, nikada i nije ukinut već je samo suspendovan budžetskim sistemom.

Njima je pomoć potrebna

Savez penzionera Vojvodine je nekoliko puta pokretao inicijativu i tražio da se usklađivanje vrati, ali bez uspeha.

Ono što se trenutno dešava sa sistemom penzija je jedna nedopustiva krađa, smatraju mnogi, jer se uvela vanredna situacija kojom je država uzela nešto što je već zarađeno. U slučaju smanjenja plata javnom sektoru, zaposlenima u njemu je ostavljena mogućnost da se ne slože sa odlukom i da daju otkaz i potraže bolji i plaćeniji posao.

Ali šta da radi penzioner koji je 40 godina odvajao od usta da bi u starosti imao da jede. Da da otkaz!?

autor: Polosi team