Paprika kao novi SRPSKI BREND

Paprika bi mogla da postane novi brend Srbije. Verovatno i njen najznačajniji proizvod.

Trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije jer ima konkurentniju proizvodnju, navodi se u studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ.

Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemlja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedia, pozivajući se na studiju.

U 2016. proizvedeno je 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara.

Paprika kao brend

Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva. Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja. Na žalost sve i ostane na tome, nema sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i ucinili ga šire prepoznatljivim. Time bi se značajno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

Upravo zato kod paprike ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

Dodaje se da bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja stranih tržišta, prvenstveno u regionu.

Nešto više o agraru i poljoprivredi u Srbiji možete pročitati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Blic