Pad prodaje mesa

Poslednjih nedelja svedocimo smo velikog pada cene mesa. Razlog je pad prodaje mesa. Kako se i zašto to desilo i da li postoji izlaz iz ove situacije teško je proceniti. Većina analitičara smatra epidemiju korona virusa krivom ali da je to baš tako?

Ceo region suočava se sa smanjenom tražnjom i potrošnjom mesa, jer je turizam zbog korone u velikim gradovima zamro, velikih proslava nema, menze ne rade..

Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana za 11 odsto, živinskog za 18 odsto, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pad prodaje mesa sa kojim se suočava ceo region je posledica nedostatka turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavnici dijaspore, ne rade studentske menze…

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih životnih namirnica, kao što su meso, mleko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspeli da obezbede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

“Sada se već osećaju ozbiljne posledice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha”, navodi Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 miliona evra, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu prošle godine Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 2,9 miliona evra.

Dodao je da je u prvih pet meseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa vrednosti oko 300.000 evra, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA.

Pad prodaje mesa

Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato manja proizvodnja.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8.800 tona, vrednosti oko 23 miliona evra.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg mesa, a uvezeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrednosti oko 26,6 miliona evra, kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona vrednosti oko 23 miliona evra.

Budimović kaže da je ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet meseci 2020. oko 43 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41 odsto manji.

Ukupna vrednost uvoza je oko 50 miliona evra, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz vredeo oko 23 miliona evra.

Još vesti iz oblasti ekonomije, agrara i finansija možete pročitati klikom OVDE

autor: Tanjug

izvor: Agronews

uredio: Tim Benefit