Pad izvoza agrarnih proizvoda – uvoz porastao

Prošle godine izvoz svih vodećih srpskih poljoprivrednih proizvoda pao je u poređenju sa 2016, pokazuju konačni rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Pad izvoza agrarnih proizvoda je uslovljen je agrarnom politikom ali u širem smislu – ne postoji državna strategija proizvodnje i prodaje u sektoru poljoprivrede.

Izvoz kukuruza smanjen je za 72 mil USD a zamrznutih malina 15 mil USD. Ni proizvođači šećera neće 2017. pamtiti po dobru, jer im je izvozni bilans bio lošiji 35 mil USD, u odnosu na prethodnu godinu.

Pad izvoza agrarnih proizvoda

Ipak, i pored slutnji da će protekla sušna godina biti pogubna za srpske izvoznike, statistika pokazuje da je izvoz agrarnih i prehrambenih proizvoda u zbiru iznosio – 3,2 mlrd USD, i u odnosu na 2016. bio je manji svega 1%.

Po objašnjenju analitičara Vojislava Stankovića, krajnji rezultat “izvukao” je rekordan izvoz ranog povrća, u prvoj polovini godini, određenih vrsta voća i prehrambenih proizvoda koje su proizvođači najviše plasirali na tržišta Evropske unije i država u okruženju.

Za stručnjake je, međutim, alarmantno to što je uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za godinu dana porastao u proseku 15,4%. Iako srpski agrar i dalje sa svetom trguje u plusu, suficit je u 2017. bio manji od 16%. Podaci su posebno obeshrabrujući za domaće stočarstvo, ali i potrošače, jer je uvoz zamrznutog svinjskog mesa uvećan više od 50%, a jaja i mlečnih proizvoda za trećinu.

Ovo se i moglo naslutiti još sredinom prošle godine, posle pada prelevmana na uvoz svinjetine, mleka i mlečnih proizvoda, na čemu je insistirao Brisel. Od tada se mleko i mlečni proizvodi iz BiH, Slovenije i Hrvatske sve češće mogu videti na policama trgovinskih lanaca, često i po damping cenama, piše Politika.

Nešto više o osiguranju u poljoprivredi možete pročitati OVDE

 

autor: Polosi team

izvor: Politika, eKapija