Novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju

Novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju je trenutno na izradi u Ministarstvu finansija u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, rečeno je danas u Tanjugu.

Mediji prenose da su pojedini tehnički pregledi najavili da će ponovo podići cenu pregleda automobilima prilikom registracije sa sadašnjih 3000 do 3500 dinara na 5000 do 6000 dinara, kao da cena obaveznog osiguranja vozila već nije dosta povećana prethodnih godina.

Taj potez pravdaju time što su im osiguravajuće kuće smanjile proviziju na polise osiguranja vozila.

Novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kako kažu u NBS-u, je uveliko u obradi u okviru radne grupe u kojoj učestvuju i druga nadležna ministarstva i institucije kao i Udruženje osiguravača Srbije.

Takođe, u NBS-u kažu da je u trenutno  u primeni član 45. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju iz 2009. godine, kojim je utvrđena najviša dozovljena provizija za prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti.

Iako centralna banka kaže da nadzor nad radom tehničkih pregleda nije u njenoj nadležnosti moramo se prisetiti da je ona ipak pre četiri godine povećala obavezno autoosiguranje za 45 procenata i to najviše zbog visokih provizija koje osiguravajuće kompanije daju tehničkim pregledima!

Postavlja se pitanje, ako se sada poštuje obaveza o maksimalnoj proviziji od 5% i to ne odgovara tehničkim pregledima, zašto osiguravajuće kompanije ne smanje onda cenu osigurnja.

Više o autoosiguranju možete pročitati klikom OVDE

Autor: Polosi team

Izvor: Politika online