Novi uslovi za penzije od 2023. godine

Novi uslovi za penzije koji nastupaju od 2023. godine važe prvenstveno za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji je podnet ovih dana i tokom decembra, podleže novim, rigoroznijim uslovima. S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti. To nije slučaj i kada govorimo o prevremenom penzionisanju.

Naredne kalendarske godine, dame tako u starosnu penziju mogu sa 63 godine i 6 meseci života. U ovoj godini je to 63 godine i četiri meseca. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Novi uslovi za penzije

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom. To znači da idu sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Novi uslovi za penzije…

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju. Po pravilu starosna se granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti.To je za godinu dana i deset meseci duže nego danas.

Prevremena penzija

Promene imamo i kada govorimo o granici i uslovima za odlazak u prevremenu penziju koja se pod januara pomerila i za žene i za muškarce.

Muškarci ove godine u prevremenu penziju idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Naredne godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih ove godine je 59 godina. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i 8 meseci staža. Za narednu godinu je to 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Govoreći o prevremenoj penziji ono što je važno znati jeste da ona košta, odnosno da vam umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

To znači da ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Više o različitim vestima i zanimljivostima iz sveta finansija možete pročitati klikom OVDE

izvor: Blic

uredio: Đorđe Nikolić