Najbogatiji čovek na svetu

Džef Bezos, osnivač online prodavnice Amazon, najbogatiji je čovek u modernoj istoriji s bogatstvom procenjenim na 131 milijardu dolara. Ipak, daleko je Bezos od najbogatijeg čoveka svih vremena. Štaviše, prema istraživanju BBC-a, ne ulazi on ni u prvih 10.

Titula “najbogatiji čovek u povesti”, piše BBC, pripada afričkom vladaru iz 14. veka Mansa Musi. Iako se njegovo bogatstvo procenjuje na oko 400 milijardi dolara preračunato u današnje okvire, ekonomski istoričari se i dalje ne slažu oko tačne brojke.

Najbogatiji čovek na svetu

Budući da je Musa bio vladar kraljevstva Mali koje je obuhvatalo današnji Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambija, Gvineju i Obalu Slonovače, vladao je on nad teritorijem bogatim zlatom. Naravno, sve je pripadalo njemu. No, Musa, govore istorijski zapisi, nije bio škrt. Tako je početkom 14. veka, na putu prema Meki, vodeći karavan od 12 hiljada ljudi, dvorana, vojnika, trgovaca i robova, od glave do pete obučenih u zlato i svilu, zastao u Kairu.

Ostao je tamo tri meseca i za to vreme narodu podelio toliko zlata da je uništio ekonomiju cele regije za narednih 10 godina. Legenda, takođe, kaže da je tamo bio toliko darežljiv da je na kraju ostao bez zlata te je morao pozajmiti kako bi se vratio kući.

Najbogatiji ljudi u istoriji

1. Mansa Musa, vladar carstva Mali, bogatstvo neodredivo

2. Oktavijan Avgust, prvi car Rimskog carstva, 4,6 biliona

3. Zhao Xu, car Kine, bogatstvo neodredivo

4. Akbar Veliki, vladar Mogulskog carstva, bogatstvo neodredivo

5. Endru Karnegi, škotsko-američki industrijalac, 372 milijardi dolara

6. Džon Rokfeler, američki poslovni magnat, 341 milijardi dolara

7. Nikolaj Aleksandrovič Romanov, poslednji krunisani ruski car, 300 milijardi dolara

8. Mir Osman Ali Khan, indijski vladar, 230 milijardi dolara

9. Vilim I Osvajač, engleski kralj, 229,5 milijardi dolara

10. Moamer Gadafi, dugogodišnji vladar Libije, 200 milijardi dolara

uredio: Polosi team

autor: Blic