Maline i problemi – ove godine opet niska cena

Maline za 120 dinara. Da li je to opet na pomolu razočaravajuća godina za malinare?

Prva ovogodišnja koplja između proizvođača i otkupljivača malina polomljena su čim su ovi prvi izašli sa akontnom cenom za predstojeću berbu. Ta cena ne odskoče od prošlogodišnje, a kamoli biva po volji malinara koji traže prilično više.

Od ponuđene cene kojom se, kako kažu u malinarskim udruženjima, ne mogu pokriti ni osnovni troškovi proizvodnje, uzgajivače više iritira matematika sa kojom su pred njih izašli otkupljivači. U užičkom kraju pojedini hladnjačari akontno nude 120 dinara za kilogram prvoklasnog roda za otkup u malinjacima proizvođača. A za voće doneto na predajna mesta 137 dinara . Konačnu cenu, napominju, odrediće tržište. Jedan od najvećih otkupljivača u ovom regionu izračunao je da proizvodnja kilograma maline košta 81 dinar. Na taj način proizvođač ima 39 dinara zarade po kilogramu.

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju proizvođačima da ne potpisuju ugovore za ponuđenih 120 dinara. Takođe pozivaju ih da zajedno istraju u ceni koja će biti prihvatljiva i ista na nivou cele države.

– S obzirom na to da se radnicima do sada plaćalo 35-40 dinara za ubrani kilogram, a otkupljivači kažu da proizvodnja košta 81 dinar, pitam ih kojom kalkulacijom su došli do računice da preparati, đubrivo, navodnjavanje, osiguranje, košta 40-45 dinara. Ne da proizvođač nema zaradu, nego ostaje u minusu – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Prava cena 113 bez dodatnih troškova

Odavde je izvedena druga računica, koja je dostavljena Radnoj grupi za malinu i po kojoj cena proizvodnja kilograma ovog voća košta 113 dinara. U nju nisu uračunati protivgradna zaštita, navodnjavanje, zakup zemljišta, smeštaj radnika, amortizacija i prevoz do hladnjače.

– Na osnovu ovoga, naš je stav da akontna cena ne sme biti manja od 1,45 evra. Od države, najviše od Ministarstva trgovine, očekujemo da nađe rešenje da se ne sme ići ispod ove cene. Ta cena donosi zaradu i proizvođačima i otkupljivačima. Pogotov ako se zna je cena rolenda i griza skočila na tržištu. Očekujemo ubrzo kompromis, u suprotnom 22. marta izlazimo na protest – kaže Radović.

Maline i problemi

Kako je “Blic” nedavno pisao, proizvođači maline tražili su da otkupna cena ne sme biti manja od 1,45 evra za kilogram.Takođe ne sme varirati kao što je to bio slučaj prošle godine. Podsetimo, otkupna cena maline u 2018. kretala se od samo 50 do 140 dinara po kilogramu.

Nešto više o vestima iz sveta agrara možete pročitati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Blic