Kontrola tendera i javnih nabavki

Kontrola tendera – u poslednje tri godine Komisija za zaštitu konkurencije nenajavljeno je upala u 20 kompanija za koje je posumnjala da varaju na tenderima, dogovaraju cene na uštrb kupaca ili na bilo koji drugi način narušavaju konkurenciju. Na udaru su se našli prodavci sportske opreme, proizvođači hrane za bebe, tehnički pregledi, ali i brojna javna preduzeća.

O tome kako izgleda nenajavljeni upad u kancelarije firmi za Telegraf jegovorio Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije.

Ono što nam zvuči kao scena iz akcionih fimova, tako u stvarnosti i izgleda. 

– Na uviđaje se ide tajno i za njih zna samo mali broj ljudi, ja i nekoliko kolega. Kreće se nenajavljeno, ulazi se u prostorije, blokiraju se sve komunikacije, telefon, internet, sve – objašnjava Obradović za Telegraf.

Iako po zakonu mogu odmah da počnu da proveravaju papire, mejlove, rokovnike i sve druge oblike čuvanja podataka, Komisija to ne radi.

– Uveo sam praksu da sačekamo izvesno vreme da dođe advokat firme koju istražujemo, iako nemamo tu obavezu po zakonu, ali želimo sa se osiugura pravna sigurnost stranaka. Kada počnemo da radimo koristimo forenzičku opremu najsavremeniju u regionu – istče on.

A da li se svaka firma istražuje na ovaj način?

– Ne. Nenajavljeni uviđaj se obavlja kada nemamo dovoljno dokaza, a imamo sumnju da se odvijaju neke nelegalne radnje. Ako ništa ne nađemo, obustavljamo postupak i rasterećeni smo i mi i stranka. Baš zato se i dolazi tajno, da firma ne bi sakrila ono što bi moglo da je kompromituje – priča Obradović.

Dogovori između trgovaca i distributera

Slučajevi koji su najviše zainteresovali javnost su oni koji su bili pokrenuti protiv prodavaca sportske opreme i prodavaca hrane za bebe, jer upravo visoke cene ovih proizvoda godinama smetaju kupcima. U oba slučaja situacija je bila ista, otkriveno je da postoje dogovori između trgovaca i distributera o minimalnoj ceni po kojoj mogu da prodaju ovu robu, što automatski ubija svaku mogućnost postojanja slobodnog tržišta i onemogućava nas kupce da pronađemo jeftinije proizvode.

– Kompanije su okrenute ka profitu i ako mogu da se dogovore, a da je rizik da mi to saznamo, dogovoriće se. Rad komisije dovodi do toga da tih dogovora ima što manje. Ti slučajevi dogovaranja cena najviše pogađaju potrošače. Drugi segment našeg posla, provera koncentracije koju neka kompanija ima na tržištu kada kupuje neku drugu, takođe se odražava negativno na korisnike njihovih usluga ukoliko nije kontrolisana, jer može doći do velikih zloupotreba – objašnjava Obradović.

Kada se utvrdi da je neka firma zloupotrebila svoj položaj, Komisija donosi rešenje o sankcijama koje se kreću i do 10 odsto ukupnog profita te kompanije.

Iako je naša Komisija jedna od najmlađih u Evropi, ove će godine biti domaćin Regionalnog centra za zapadni Balkan.

– Na tom Forumu će biti i zemlje EU. U pitanju je sastanak predstavnika regionalnih komisija na kom ćemo razmeniti iskustva, govoriti o zakonima, o načinima da se poboljša rad komisija… To je dobro za državu Srbiju, dobro je za komisiju, dobro je za sve – kaže Obradović.

Nešto više o vestima iz ekonomije i privrede možete pročitati klikom OVDE

autor: Polosi team

izvor: Telegraf