Kineska državna banka

Kineska državna banka (Benk of Čajna) u utorak je zvanično dobila dozvolu za rad od Narodne banke Srbije i formirala je menadžment u kome će pored kineskih sedeti i naši predstavnici. Predsednik Izvršnog odbora je Liu Sijaofei, a član Slaviša Aleksić, po struci bankar sa iskustvom iz Findomestik i Karićeve Astra banke.

Predsednik Upravnog odbora je Čen Hijaju, a kako je Blic već pisao, članovi su Dejan Šoškić, bivši guverner NBS i profesor …Ekonomskog fakulteta u Beogradu i Željko Sertić, bivši ministar privrede, a sada direktor Razvojne agencije Srbije. Obojica su nezavisni članovi, a u UO su još i Džang Gang i Agnes Erdos.

Kineska državna banka počeće sa radom vrlo brzo,najkasnije do kraja januara, a smeštena je u Novom Beogradu, u Ulici Zorana Đinđića, u zgradi u kojoj je ranije bila Banka Inteza. Ova banka, inače peta najveća na svetu, finansiraće kineske i naše kompanije koje će zajednički nastupati i na trećim tržištima. Osnivač nove banke na teritoriji Srbije – Benk of Čajna (Hungary) Ltd. započeo je proceduru dolaska u Srbiju 19. oktobra. Preko svojih pravnih zastupnika podneo je zahtev Narodnoj banci Srbije za davanje preliminarnog odobrenja za rad u Srbiji.
Rešenje NBS je dobijeno 20. decembra.
– Sasvim je očekivano da kineske banke prate svoje firme koje posluju u drugoj zemlji, pogotovo kada su u pitanju veliki infrastrukturni poslovi, jer se lakše i brže dolazi do kredita i garancija, kao i do povoljnijih kamata – ističe Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – To je dobro i za naše firme koje rade kao podizvođači, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
Kineze posebno interesuje saradnja u oblasti izgradnje infrastrukture, privatizacije državnih preduzeća, rudarstva, energetike i turizma. Kineske firme koje rade u Srbiji sada će dobiti oslonac, ali se to odnosi i na naša preduzeća koja nabavljaju kinesku robu i opremu.
KAKO je najavila Jorgovanka Tabaković, guvernr NBS, Benk of Čajna će raditi i sa stanovništvom. Koje usluge i pod kojim uslovima će ponuditi našim građanima još se ne zna, za početak finansiraće preduzeća.