Kilogram jabuke za 4 dinara – katastrofalna cena posledica dobrog roda

Jabuka – možda najpopularnija voćka na ovim prostorima kako kod proizvođača, tako i kod otkupljivača ove godine je u nezavidnoj poziciji. O tome svedoče i proizvođači iz Vinče, mestu pored Topole. Situacija je tamo takva da pošto nemaju kome da prodaju , kilogram jabuke daju po ceni za od 4 dinara i to tone i tone za industrijsku proizvodnju!

Jabuku nema ko da kupi

Na videu koji kruži internetom je snimljeno kako proizvođači nerado bacaju jabuke i komentarišu kako im se ne isplati proizvoditi ih više po ovakvoj ceni i otkupnoj politici. Autor videa, proizvođač jabuke iz Vinče Stefan Radovanović to komentariše na sledeći način:

– Ovaj video je snimljen kod mog komšije koji je prodao 100 tona po ceni od 4 dinara za kilogram za industriju. Situacija nije bolja ni kod mene ni kod drugih proizvođača. Moja porodica i ja smo prodali 40 tona po ceni od 4,5 dinara. Malo smo bolje prošli, ali to je jabuka koja je prva ili druga klasa, a otišla je kao treća, industrijska – objašnjava Radovanović.

Kilogram jabuke za 4 dinara

Na pitanje koji su uzroci za to da nemaju kome da prodaju tolike količine jabuke, kaže da ih je nekoliko.

Kilogram jabuke za 4 dinara – razlog: smanjen izvoz za Rusiju, a nema ni zaštite od nepogoda

– Jeste jabuka prethodne godine rodila više nego što je očekivano, ali postoje i drugi problemi. Izvoz za Rusiju je smanjen, jer su pooštreni kriterijumi kako za izvoznike, tako i ono što sami Rusi zahtevaju. Sa druge strane mi u Šumadiji nemamo ni dobru zaštitu od prirodnih nepogoda – kaže Radovanović.

On pojašnjava da u mestu ima strelaca, ali da država odavno ne šalje rakete, pa su se nedavno oni sami organizovali po selu i skupljali novac da neke kupe.

Sa druge strane, otkupljivači kažu da je situacija vrlo jednostavna, te da je tržište prezasićeno.

– U celoj Evropi prebačaj roda jabuke je za 50 odsto. Sa druge strane Rusi su sami zasadili svoju robu. Mi više nismo jedini izvoznici već je tu i Moldavija i Turska i Bosna – navodi Andrija Lazarević, jedan od otkupljivača u smederevskom okrugu. Takođe on kaže da je i sam proizvođač, te da je i on 150 tona dao na sličan način kao i drugi proizvođači.

Sam objašnjava da Rusi daju jasne instrukcije kakvu robu žele i da se često dešava da se mnogo robe iz različitih razloga vrati.

– Verujte mi, jabuke ima previše. Dosta je prethodnih godina otkupljivala BiH, ali prošle godine je i kod njih rodilo – kaže Lazarević. Samim ti može se zaključiti da je tržište takvo, te da rešenja, bar ove godine, nema.

Privredna komora Srbije: Manji izvoz nego 2017. godine

U Privrednoj komori Srbije nam je stigao odgovor da se prema preliminarnim rezultatima očekuje da je rod jabuke za 2018. godinu bio veći za 21,6 odsto u odnosu na godinu pre.

– U 2018. godini u Rusiju je izvezeno 124.370 rona jabuka, dok je u 2017. godini uvoz bio nešto veći kada je izvezeno 166.522 tona jabuka. Učešće u ukupnom izvozu smanjen je za sa 11,6 na 9,1 odsto – navode iz PKS. Na smanjenje izvoza u Rusiju utiču međunarodne sankcije prema toj zemlji, nestabilnost rublje, što direktno utiče na uvoznu politiku.

Takođe, kao jedan od razloga smanjenog izvoza navode i njihove zasade koji će u narednom periodu pristići. Samim tim, zaključuju da se mora razmišljati u pravcu drugih tržišta srpskih jabuka.

Nešto više o vestima iz agrara možete pročitati klikom OVDE

uredio: Polosi team

autor: Blic