Jednak kvalitet u celoj EU – na žalost mi nismo deo, stoga škart gde će?

Evropske institucije su nakon desetočasovnih pregovora postigle konačni dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU, a u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenosi portal Index.rs.

Jednak kvalitet u celoj EU – na žalost mi nismo deo, stoga škart gde će? Verovatno u neku zemlju koja je blizu EU zbog transportnih troškova a koja nije u EU. I koja nema baš regulativu kontrole kvaliteta uvoza. Hm, koje bi to zemlje mogle biti…Albanija, Srbija, BIH…ma nema šanse…

Prema proceduri, dogovor još moraju da potvrde Savet Evrope i Evropski parlament.

Jednak kvalitet

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri.

Hrvati pokrenuli bitku za jednakost

Hrvatska evroposlanica Biljana Borzan je navela da je time završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

Kap koja je prelila času, kako je navela, bilo je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu. Rezultati su pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemackoj, ali i skuplja.

Čak 82 odsto građana Hrvatske se izjasnilo da smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

“Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično”, objasnila je Borzan.

Do sada često proizvodi nisu bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je ustanovljeno da su u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.

Još neke vesti i zanimljivosti možete pročitati klikom OVDE

uredio: Polosi team

autor: Blic