IPARD subvencije 2017 Srbija – za traktore i mehanizaciju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će prvi konkursi za korišćenje IPARD sredstava EU u iznosu od 175 miliona biti raspisani krajem decembra 2017. godine. Naravno IPARD subvencije će na prvom konkursu biti višestruko manje jer je ovo fond koji je namenjen za ceo ciklus IPARD podsticaja.

Za prvi konkurs se spekuliše da će fond biti manje od 20 000 000 eura, što će u neku ruku za veliko tržište Srbije i veoma veliki broj zainteresovanih verovatno biti nedovoljno. Ono što je bitno znati, nije dovoljno da se samo želi konkurisati za IPARD subvencije, potrebno je ispuniti i niz uslova, koji su mnogo strožiji od konkursa na koje je navikao poljoprivrednik u Srbiji.

U ovom trenutku ono što je sigurno prvi konkurs će obuhvatiti nabavku traktora i mehanizacije. Neke detalje zvaničnih dokumenata i pravilnika mogu se videti na sajtu Ministarstva poljoprivrede OVDE

Većini poljoprivrednika će u konkurisanju za IPARD subvencije će biti potrebna pomoć konsultantskih kuća u izradi biznis planova. Jedna od vodećih je i agencija Consipard iz Novog Sada (021/420-262).

 

U toku 2018. planirano je još dva (možda i tri) konkursa koji će obuhvatiti izgradnju i adaptaciju građevinskih objekata (farmi, podnih skladišta, silosa i sl.) kao i za nabavku opreme za predadu i proizvodnju. Takođe postoji šansa da bude još jedan konkurs za nabavku mehanizacije.

IPARD subvencije će na neki način regulisati procese konkurisanja za finansijske podsticaje jer će biti kontrolisani od strane Brisela i samim time proces finansiranja učiniti transparentnijim i kvalitetnijim. Samim time će i poverenje poljoprivrednika podići na neki novi nivo i omogućiti svima da napreduju.

Da bi sama investicija bila sačuvana neće moći da se otuđi u narednih 5 godina od momenta nabavke i kontrolori IPARD programa će imati pravo svake provere u svakom trenutku. Zbog toga je svakako preporuka da se predmetna investicija (traktor, priključna mašina i sl.) osigura da bi bila zaštićena i finansijski kroz ceo proces.

Više o osiguranju u poljoprivredi možete videti OVDE

Naravno, ukoliko imate pitanja možete nas kontaktirati u svakom trenutku OVDE

autor: Polosi team