Gubitak American Express-a – ko je kriv

Gubitak American Express-a je uprkos sjajnom poslovanju i uspešnoj godini bio iznenađujuće visok – ko je kriv?

Poslovni izveštaj pokazao je da je čist gubitak American Express-a u četvrtom prošlogodišnjem tromesečju iznosio 1,2 milijarde dolara dok je godinu dana pre kompanija zabeležila dobit od 825 miliona.

Recession Chart

Prihodi American Express-a iznosili su u proteklom tromesečju 8,84 milijarde dolara, oko 10 odsto više nego godinu dana pre, ali najveća svetska finansijska kuća platnih kartica  izvestila je o prvom gubitku u 26 godina.

Taj je gubitak posledica jednokratnog troška od 2,6 milijardi dolara povezanog s poreskim promenama u sklopu nedavno prihvaćene poreske reforme u SAD-u.

 

Američki Senat usvojio je predlog republikanaca o poreskoj reformi, vredan 1.500 milijardi dolara, koji je za predsednika Donalda Trampa i njegovu Republikansku stranku bio politički prioritet.

Predlogom zakona predviđaju se poreski rezovi za preduzeća i pojedince koji dobro zarađuju, a drugima se daju umerenije olakšice.

Bez tog troška, zarada kompanije iznosila bi 1,54 dolara po dionici, više od očekivanja analitičara i više u odnosu na zaradu u istom tromesečju prethodne godine od 0,88 dolara po akciji.

Cena deonice American Express-a pala je u četvrtak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Street-a 2,5 odsto, na 97,2 dolara.

Trenutnu vrednost akcije American Express-a uvek možete proveriti OVDE

autor: Polosi team