Frilenseri odložili poreze još godinu dana

Frilenseri su ipak uspeli da dobiju veću neoporezivu zaradu još godinu dana. Vlada Srbije prihvatila je zahtev frilensera o produženju važećeg poreskog tretmana za još godinu dana. To praktično znači da će i naredne godine svi frilenseri koji zarađuju do 62.500 dinara odnosno 530 evra, biti “nevidljivi” za državu i da joj neće plaćati porez.

Oni koji zarađuju više, imaće ipak poresku obavezu. Ona će se računati po sledećoj formuli: poreska stopa od 12 odsto važiće za plate od 1.000 evra, a 20 odsto na zaradu iznad 2.000 evra.

Vlada Srbije praktično je prihvatila zahtev da se frilenserima produži važeći poreski tretman za još godinu dana. Po njemu će neoporezivi mesečni prihodi iznositi 530 evra, a ne 18.300 dinara kako je predložila kao prelazno rešenje do usvajanja novog zakona o fleksibilnim oblicima rada kojim treba da budu obuhvaćeni i frilenseri.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, a Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Frilenseri – ko su i kako zarađuju

Istraživanja pokazuju da su frilenseri uglavnom građani mlađi od 30 godina. Po statistici žive u velikim gradovima u Srbiji i rade preko interneta tražeći dodatni izvor prihoda. Najčešće rade u oblastima novih tehnologija, pisanja i prevođenja. Mesečno mogu da zarade i više od dve hiljade evra.

Frilenseri – i dalje neoporezovani većinski

Ona ima između 25 i 29 godina i završila je osnovne studije, a njene veštine u digitalnom radu odnose se na pisanje i prevođenje. Na platformi radi oko tri godine i ima dodatni posao u oflajn svetu. Njena zarada nije najveća u domaćinstvu.

On takođe ima između 25 i 29 godina, ali je završio srednju školu. Njegove veštine u digitalnom radu odnose se na razvoj softvera i tehnologija. Na platformi radi oko tri godine i regulisao je svoj pravni status i postao preduzetnik. Zarađuje dovoljno da najviše doprinosi domaćinstvu”, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Centra za istraživanje javnih politika iz Beograda.

Joše neke zanimljivosti iz sveta finansija možete pročitati na našem blogu klikom OVDE

uredio: Đorđe Nikolić

autor: Blic