Evropski sud pravde poništava vezivanje zajmova za strane monete

Evropski sud pravde poništava vezivanje zajmova za strane monete – šta dužnici u Srbiji mogu očekivati po tom pitanju. Tema o kojoj smo već pisali ali na žalost uvek aktuelna. Jedna od mogućnosti je i transfer duga u dinarsku pozajmnicu.

Ono čemu se dužnici u ovoj valuti mogu nadati je da će do nekog rešenja doći ukoliko se već toliko piše i govori o ovoj temi.

U ovom trenutku ne možemo konkretno potvrditi da će ta odluka koju je doneo Evropski sud pravde uticati i na zajmove koji su vezani u Srbiji za švajcarski franak. Sam sud je doneo odluku da se moraju poništiti zajmovi za strane valute ukoliko banka nije detaljno upozorila klijenta na rizike takvog zaduživanja. Neke države su već konkretizovale poteze koji vode do rešenja tog problema o čemu smo već pisali.

Samo rešenje koje bi bilo vezano za ovu odluku Evropskog suda pravde bi bilo ostvarenje snova za zadužene u “švajcarcima” jer bi na taj način mnogi već isplatili kredit pošto bi se on vezao za prvobitnu vrednost kredita u trenutku odobravanja. To znači da bi se u stvari krediti transformisali u dinarske.

Kako je razjašnjeno u tumačenju ove odluke Evropski sud pravde u Luksemburgu smatra da su banke imale obavezu da upozore građane na sve moguće posledice zaduživanja u stranoj valuti. Pošto je i Srbija u ovom trenutku u usklađivanju svojih zakona i monetarne politika sa Evropskom Unijom kroz Sporazum o pridruživanju tako nešto bi i logično mi mogli očekivati.

Problem je u tome što se kod nas dosta odluka donosi na nivou dnevno-političkih dešavanja i blizine – daljine izbora…samim time i ovako strateške finansijske odluke nisu definisane nego i od premijerke možemo dobiti suzdržane odgovore na ovu temu sa već unapred pripremljenom odstupnicom ukoliko se kod nas ipak ne desi ništa. Suština ove priče je što bi, ukoliko se desi da se krediti u švajcarcima ipak transformišu u dinarske na osnovu te odluke o rizicima zaduženja u stranoj valuti, i dužnici u evrima i dolarima mogli očekivati isti ishod, to jest poništenje obaveze u stranoj valuti i zaduženje u dinarima. A to već postaje nerealno ukoliko znamo da ja to masa koju čini minimum 70% kredita.

autor: Polosi team