Cena zemlje – Srbija i svet

Cena zemlje, tj. poljoprivrednog zemljišta u Srbiji godinama u nazad stalno ide gore. U nesigurnim vremenima finansijskih ulaganja, pored nekretnina kupovina poljoprivrednog zemljišta je postala jedna od najpopularnijih vrsta ulaganja.

U Srbiji, posebno u Vojvodini, poljoprivredno zemljište je skupo, sa cenama do 20.000 evra po hektaru za najkvalitetnije parcele sa dobrom lokacijom. Na drugoj strani, poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije u EU, a moratorijum na prodaju strancima uskoro ističe.

Cene poljoprivrednog zemljišta variraju u Srbiji, ovisno o klasi zemlje, veličini parcele i drugim pogodnostima poput navodnjavanja, pristupa putem i tome da li je pod zakupom.

Cena zemlje u porastu

Najskuplja površina poljoprivrednog zemljišta prodaje se u Kaću po ceni od 40 evra po kvadratnom metru za parcelu od 52 ara, dok je najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji prodato u opštini Ruma (Pavlovci) po ceni od 1.000.000 evra za 5,66 hektara u drugom tromesečju 2022. godine. Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije u EU, sa prosečnom cenom od 3.661 evra po hektaru. U EU, cene poljoprivrednog zemljišta variraju od prosečnih 47.290 evra po hektaru u Luksemburgu do 3.661 evra po hektaru u Hrvatskoj, prema podacima statističke agencije EU, Evrostata, za 2021. godinu. Podaci za Holandiju, Belgiju, Nemačku, Kipar, Maltu, Austriju i Portugal još nisu dostupni.

Više o osiguranju i vestima iz finansija možete pročitati na našem blogu klikom OVDE

Ukoliko Vam je potrebno putno ili neka druga vrsta osiguranja kod nas to možete uraditi i ONLINE klikom OVDE

autor: Đorđe Nikolić