Cena kupine pala

Nešto više od dve sedmice od početka berbe, kada je plaćana od 80 do 100 dinara, otkupna cena kupine je preko noći pala za gotovo tri puta.

Ovog puta, kako objašnjavaju stručnjaci, razlog su vrućine koje su uticale na kvalitet ploda.

Iako je otkupna cena sorte “loh nes” od 80 do 100 dinara za kilogram na početku sezone upućivala da će kupinari konačno imati mogućnost solidne zarade, ta cena se u jeku berbe, kao i prošle godine, survala. Posledice prvo osećaju voćari u zapadnoj Srbiji jer je cena kupine u podgorskom kraju sada 35, dok otkupljivači u Mačvi za kilogram tog voća daju maksimalno 50 dinara.

– To su cene za ivicu rentabilnosti, a o zaradi je izlišno govoriti. Tržište ovog voća je blago rečeno godinama čudno, jer je jedne godine otkupna cena bila čak 180 dinara, što takođe nije realno. Najrealnija cena bi bila od 80 do 100 dinara i tako bi svi bili zadovoljni. Šta će biti do kraja berbe teško je predvideti i ako bude kiše izvesno je da će otkupljivači još oboriti cenu. Tek angažovanje berača sa ovom otkupnom cenom bi za nas proizvođače bilo potpuno neisplativo – priča Branko Petrović iz Bobove, koji kupinu gaji na površini od 70 ari i očekuje prinos od 8,5 tona.

Razlog pada cene leži u padu kvaliteta?

I pored zadovoljavajućih prinosa, kako ocenjuju u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi, kvalitet kupine ovih dana postao je zabrinjavajući, jer su visoke temperature uz malu vlažnost ostavile posledice na plodovima. To je i dovelo do obaranja otkupne cene.

– Biće problema u berbi zato što će biti belih koštunica koje su tokom dana u dužem vremenskom periodu izložene suncu. One su zrele, ali samo pobele i takav plod na oko nije lep, ali što se tiče kvaliteta i sadržaja šećera je dobar. Međutim, te bele koštunice više ne mogu da vrate boju i takva kupina se mora mleti. To otkupljivači dobro znaju i već su snizili cene na prosek od oko 40 dinara. Sorta “loh nes” se plaća malo više, ali nje nema puno – objašnjava Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo.

Prema njegovoj proceni, najavljeni pad temperature mogao bi da osveži zasade i podigne kvalitet ploda a time i cenu do 50 dinara, ali ukoliko on ostane na sadašnjem nivou, kupina se ne može izvoziti cela već se mora prerađivati, “što znači da će otkupna cena nastaviti da pada”.

Cena kupine pala – opet. I šta sad?

– U svakom slučaju, otkupna cena je takva da se proizvođač dobro zamisli da li da ulaže za sledeću godinu, jer je ona na granici rentabilnosti. To je šteta jer se kupina pokazala isplativija od maline kao robusnija i jednostavnija za gajenje, a dobar zasad sa jednog hektara može dati 20 tona ploda – zaključuje Milinković.

Prinos oko 30.000 tona

Srbija je jedan od većih proizvođača kupine u Evropi, sa prinosom većim od 30.000 tona, a prema podacima Asocijacije proizvođača maline i kupine, sve količine tog voća izvezene su po cenama od 180 do 250 dinara.

Još neke novosti možete videti klikom OVDE

autor: Blic

uredio: Tim Benefit