Cena junetine ponovo raste, ide i na 1000 dinara

Cena junetine ponovo raste. Kilogram junećeg mesa dostigao je 800 dinara, a cena bi mogla još da skoči na proleće, ocenjuju mesari, pravdajući poskupljenje manjkom goveda u Srbiji.

Cena junetine i teletine u poslednjih šest meseci skočila je čak 30 odsto. Kilogram junećeg buta sada od 800 do 850 dinara, dok je teletina čak od 1.000 do 1.300 dinara za kilogram.

Mesari kažu da je prodaja junetine i teletine u prva dva meseca ove godine opala, ali da se očekuju nova poskupljenja. Realno ljudi nemaju odakle to da plate. Kako najavljuju, kilogram junećeg buta ići će na 1.000 dinara. Kao razlog za poskupljenje navode manjak goveda. Trenutno je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u uzgoju 878.000 goveda, najmanje otkada brojimo grla. Svake godine beležimo novi pad, pa ove u odnosu na 2017. imamo 2,3 odsto goveda manje. Cenu dodatno podiže i izvoz junetine u Tursku, pošto će kvota ove godine najverovatnije biti udvostručena, sa 5.000 na 10.000 tona.

Izveštaj sa terena

– Junetina je već sada duplo skuplja od svinjetine. Kada opet sve pokoljemo i izvezemo, na proleće se očekuje novo povećanje cena. Kupci barem 30 odsto manje kupuju junetinu i teletinu, a isto toliko više svinjetinu koja je jeftina i uzgajivačima se ne isplati da je hrane. Povećala se i prodaja piletine – priča Predrag Avramović, izvršni direktor Industrije mesa “Štrand” iz Novog Sada.

Cena junetine ponovo raste, ide i na 1000 dinara

Mesari kažu da se pre svega cena žive junadi na tržištu povećala i sada je oko dva do dva i po evra po kilogramu. Smanjen broj grla je uticao na cenu, s obzirom na to da je zbog nerentabilnosti pre godinu dana dosta krava poklano, pa nema dovoljne reprodukcije.

Kako kaže Nada Kosanović, doktorka agroekonomije i vlasnica Industrije mesa “Kosanović”, na proleće nas sigurno čeka poskupljenje.

– Junetina i teletina sigurno idu gore s obzirom na trend u našem stočarstvu, nemamo dovoljno grla, a izvozimo. Uz to ide i Uskrs koji uvek podigne cene mesa. Ipak, mi to meso jedemo na izuzetno niskom nivou, za razliku od svinjetine i piletine. Prosečna plata u Srbiji ne omogućuje da plaćamo 1.400 dinara za kilogram teletine, pa će cena ići postepeno i ne toliko drastično, ali ka gore – kaže Kosanović.

Uništen stočni fond

Koliko nam je devastirano stočarstvo svedoči podatak da je naša zemlja krajem osamdesetih izvozila 30.000 tona najkvalitetnijeg crvenog mesa “bejbi bifa”, a prošle godine izvezli smo tek nešto više više od 300 tona.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, kaže da ako već potpisujemo sporazume i tražimo kvote za slobodnu trgovinu, moramo ozbiljno da investiramo u stočarstvo, a pre svega da odredimo koja vrsta goveda će da nam dominira.

– Nema više velikih kombinata ili vojske koji su trošili ogromne količine mesa, pa i govedine. Danas jedino izvoz može da nas spase jer se naše tržište smanjuje. Ne moramo dogurati do dva miliona grla goveda koliko smo imali nekad, ali da krenemo uzlaznom putanjom – kaže Prostran.

Dodaje da govedarstvo ima dobar potencijal za razvoj jer oko 500.000 tona goveđeg mesa fali u našem okruženju, pre svega EU. Srbija ima i kvotu izvoza u EU od 8.700 tona, ali godišnje izveze oko 1.000, gotovo sve u Italiju.

Svinjetina ne poskupljuje, ali je puno uvozimo

Mesari kažu da mogu da garantuju da svinjetina neće poskupeti. Kako za “Blic” navode u beogradskoj Industriji mesa “Trivuk”, svinjsko meso drži istu cenu već mesec dana i tako će da ostane barem još dve nedelje.

Međutim, i kad je proizvodnja svinja u pitanju, statistika ne donosi lepu sliku. Srbija je tako na početku 2019. godine imala 2,79 miliona svinja, što je za 4,1 odsto manje nego u 2017. godini. To je najmanji broj svinja još od 1955. godine.

– Poražavajuće je da smo mi prošle godine uvezli svinjskog mesa za 71 milion dolara. To je prvi put najviša stavka u našem poljoprivredenom uvozu, viša od banana ili kafe, što nam je tradicionalno bilo na prvom mestu – kaže Milan Prostran.

autor: Polosi team

izvor: Blic