Bitcoin fluktacije

Bitcoin na današnji dan ima cenu od 16.118 dolara, a to je samo nešto niže od rekorda iz decembra 2017. godine kada je cena bitcoin-a bila rekordnih 20 hiljada dolara. Nakon te cene kurs je padao te je to bio poslednji tako veliki uspon bitcoin-a.

Na početku ove godine kad je krenuo korona virus cena je pala na 4.895 dolara. Ipak bitcoin se oporavio pa mu je cena počela da bude konstanta na nekih 10.000 dolara. Sve se to promenilo poslednjih nekoliko nedelja. Prošlo je 12 godina od početka bitcoin-a.Mnoge fluktacije vrednosti valute su kreirale  nepoverenje širokih narodnih masa,  ali možda još i bitnije, nepoverenje  celokupnog ekonomskog sistema.

Bitcoin fluktacije

Ipak pojavljuju se i druge kriptovalute. Mnoge države su uradile konkretne poteze na kontroli pravnog regulisanja i ulaganje u kriptovalute. Mnogi investicioni  fondovi  su počeli posmatraju bitcoin, te je jedan od najvećih Fidelity osnovao čak i svoj fond za bitcoin.

Internet trgovina kao zamajac rasta cene?

Kako se razvija internet prodaja i kako je internet trgovina postala osnova celog procesa  trgovinemnoge finansijske kuće kao što je PayPal planiraju da prihvate bitcoin kao način plaćanja. Ovako nešto po predviđenju investitora će još više uvećati vrednost bitcoin-a. Još jedan od razloga zašto bitcoin jača je politika nultih kamatnih  stopa kao i politika velike potrošnje. Korona koja je uništila mogućnost kupovine uživo, umanjile posete velikim šoping molovima pa je posledica toga postalo uvećanje internet  trgovine.  Tradicionalno mladi su ti koji više trguju i više koriste internet, da kažemo da su se navikli na njega kao osnovni alat i prozor u svet, i oni su spremni za učestvovanje u razvoju kriptovaluta kao i samo korišćenje.

Problem?

Ozbiljan problem  je uvek predstavljala regulacija vrednosti kao instrukcija kao i fluktuacija iste,  ipak, kao što smo već rekli ranije, mnoge  države su preduzele ozbiljne korake po pitanju razvoja kriptovaluta, pa je čak i Evropska komisija donela odluku, to jest predložila stvaranje evropske kriptovalute, takozvanog digitalnog evra.

Bitkoin kao sredstvo plaćanja u ovom trenutku ipak stagnira zbog nemogućnosti kontrole jakih ekonomskih sistema te ne može preuzeti primat u plaćanju ali njegova budućnost je sigurno svetla.

Nasreću/ žalost velikom broju ljudi će učiniti mnogo,dok će drugima uzeti. Jer ipak sve zavisi od toga kada ste do kupili i kada ste ga prodali!

Nijedna druga valuta, ako gledamo stabilne privrede prvih 30 zemalja,  nema takve fluktacije. Za investicije i za celokupan sistem ekonomije trenutno svetu , najbitnije je kontinuitet stabilnost valute kao i relativna mogućnost predviđanja vrednosti valuta u bliskoj ali i daljoj u budućnosti. Bitcoin u ovom trenutku ne može ništa od toga garantovati pa zbog toga ostaje kao alternativno sredstvo plaćanja, alternativno sredstvo zarađivanja a trenutno i sredstvo trgovanja i nažalost mešetarenja.  

Nešto više o ovoj temi i mnogim drugim temama možete pročitati na našem blogu klikom OVDE

autor: www.polisaosiguranja.rs