Bankarka dobila 7 godina robije – proneverila novac klijenata

Bankarka dobila 7 godina robije po odluci Višeg suda u Pančevu. Prvostepeno je osuđena Jovanka Vuković Joka, bivši kontrolor u ekspozituri jedne banke, na 7,5 godina zatvora zbog pronevere teške više od 23,8 miliona dinara.

Viši sud je Vukovićevu proglasio je krivom za krivična delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti u produženom trajanju. Takođe kriva je i za krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca u podstrekivanju, pa je u zbiru osudio na sedam i po godina zatvora.

Kako se navodi u presudi koja je doneta početkom oktobra, Jovanku Vuković sud je oglasio krivom što je od 2009. godine do 28. avgusta 2017. godine u Pančevu, sposobna da shvati značaj svog dela i u mogućnosti da upravlja svojim postupcima, u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, prisvojila novac koji joj je poveren na radu u subjektu privrednog poslovanja. Ona je to učinila na taj način što je kao kontrolor smene u ekspozituri jedne banke u Pančevu izvršila neovlašćeno podizanje novčanih sredstava sa računa većeg broja klijenata banke.

– Suprotno internim aktima banke, sačinjavala je naloge za isplatu novca sa računa klijenata bez njihovog prisustva. Zatim je potpisivala prijem novca umesto klijenata i preuzimala novac, ili je sačinjavala blanko naloge za isplatu i podizala novac – navodi se u presudi.

Bankarka dobila 7 godina robije – proneverila novac klijenata

U presudi je nabrojano deset računa sa kojih je Vukovićeva podigla novac. Sa jednog od računa podigla je i zadržala za sebe neverovatnih 113.970 evra!

Za sebe je tako pribavila ukupno, kaže sud, protivpravnu imovinsku korist od 198.712 evra i 3.030 švajcarskih franaka. To u dinarima iznosi 23,8 miliona. Sud je konstatovao da je bila svesna svog dela, htela njegovo izvršenje, i svesna da je zabranjeno. Time je izvršila krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

Drugo krivično delo

Što se tiče drugog krivičnog dela za koje sud navodi da je izvršila, neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca, u presudi se navodi da je kriva zato što je krajem avgusta 2017. godine na svom radnom mestu izvršila krivično delo za koje se može izreći pet godina zatvora ili teža kazna jer je u pismu zatražila od izvršnog direktora banke da je ne prijavljuje nadležnim organima. Za prvo delo Viši sud joj je dosudio sedam godina zatvora, a za drugo osam meseci – pa je kao jedinstvenu kaznu proglasio sedam i po godina zatvora za do sada neosuđivanu Vukovićevu. Vreme zadržavanja, od jednog dana, uračunava se u kaznu, odlučio je sud, a banku uputio da imovinsko-pravni zahtev u celini može da ostvaruje u parničnom postupku.

Presuda je prvostepena, pa će ona i javno tužilaštvo koje ju je u ovom slučaju gonilo moći da se na nju žale. Inače, Vukovićeva je oslobođena za treće krivično delo koje joj se stavljalo na teret, tj. za ucenu u pokušaju.

Uhapšena u velikoj policijskoj akciji

Jovanka Vuković je uhapšena početkom decembra 2017. godine u velikoj policijskoj akcije u kojoj je uhapšeno 56 osoba zbog sumnje da su od 2008. godine počinili više koruptivnih krivičnih dela, a u vezi sa zloupotrebama službenih položaja u državnim organima. Među uhapšenima bili su i bivše odgovorno lice Aerodroma “Nikola Tesla”, četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća “Zastava Kovačnica” u stečaju, kao i zaposleni u “Železnicama Srbije”, “Poštanskoj štedionici” u Vršcu, Jugobanci – JU banci AD Kosovska Mitrovica i drugi.

autor: Blic

obradio: Polosi team