AIK banka na tržištu Evrope

AIK banka postala je prva srpska banka koja je izašla na tržište Evropske unije. Juče zvanično postala novi vlasnik slovenačke Gorenjske banke.

AIK banka je preuzela 90,11 odsto akcija Gorenjske banke i na osnovu toga postala strateški investitor. U takvoj ulozi, kako kaže predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić, podržavaće razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije.

AIK banka

– Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve preduslove za ovaj postupak govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK banka zasniva svoje poslovanje. Nastojaćemo da i u narednom periodu osluškujemo i razmatramo sve dobre prilike u regionu, kako bismo se vremenom pozicionirali kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope – ističe Galić.

Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak naglašava da se sa AIK bankom formira nova bankarska grupa. Ta grupa će u budućnosti imati važnu ulogu kako u Sloveniji tako i šire.

– Nova poslovna saradnja nudi Gorenjskoj banci mogućnost međusobne razmene inovacija i tehnologije kao i iskustva u digitalizaciji, ali i dobru bazu klijenata. Uveren sam da će se sa novim strateškim vlasnikom AIK bankom finansijska moć Gorenjske banke dodatno pojačati. Gorenjska banka i nakon promene vlasništva nastavlja da posluje samostalno u skladu sa slovenačkom i evropskom bankarskom regulativom – podvlači Henjak.

AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji koja je prošle godine ostvarila više od 500 miliona evra kapitalne osnove.

Nešto više o vestima iz bankarskog sekotra možete pročitati klikom OVDE

uredio: Polosi team

autor: Blic